Hoe voorkom je fysieke overbelasting?

FlexMixBlogsHoe voorkom je fysieke overbelasting?
3
apr
2018
3.04.2018 René Elling Blogs

Op dit moment is fysieke overbelasting de grootste oorzaak van het ziekteverzuim onder verpleegkundigen. Er zijn hier een aantal oorzaken voor te noemen: het verplaatsen en tillen van patiënten, gedraaid en voorovergebogen werken, steunkousen trekken en het rijden met zwaar materiaal zoals rolstoelen en karren. Verpleegkundigen krijgen hierdoor klachten zoals rug-, nek- en schouderpijn. Maar hoe voorkom je nu deze fysieke overbelasting? We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet!

  1. Til de patiënt nooit onder de oksels op! Waarom? Dan gaat het lichaam hangen en wordt de cliënt passief. Zo wordt het voor de verpleging zwaarder om de patiënt te verplaatsen. Zorg er daarom voor dat je de patiënt steunt onder zijn stuitje. Op deze manier zal de patiënt niet gaan hangen, maar juist een opwaartse beweging maken.
  2. Verpleegkundigen hebben vaak de neiging om met voorovergebogen rug en gestrekte armen aan het bed te werken. Doe dit niet! Het gewicht van een patiënt zal hierdoor veel zwaarder worden. Zorg ervoor dat je rechtop en dichtbij het bed en je lichaam werkt.
  3. Zorg dat je van tevoren in kaart brengt wat je patiënt wel en niet kan. Je loopt anders het risico dingen te doen die de patiënt zelf kan, waardoor je kans hebt dat je onnodig gaat tillen of verplaatsen.
  4. Maak gebruik van hulpmiddelen en zorg dat deze consequent en correct worden gebruikt. Deze hulpmiddelen zijn er namelijk niet voor niets! Denk hierbij aan bijvoorbeeld glijzeilen of tilliften. Ook is het erg belangrijk dat je bijvoorbeeld bij het wassen van een patiënt het bed op de goede hoogte hebt staan en dat je rechtop zit als je een patiënt helpt met eten.
  5. Heb geduld, creëer rust en ga uit van het tempo van je patiënt! Het komt namelijk vaak voor dat de verpleegkundige tot drie telt en de patiënt op de vierde tel helpt met opstaan, terwijl de patiënt op de zesde tel er pas klaar voor is. Zorg ervoor dat je benoemd wat jij wilt dat de patiënt doet en wacht dan ook af tot hij dit gaat doen. Beweeg mee zodra je voelt dat zijn beweging begint.
  6. Heb je al klachten? Voorkom dat deze chronisch worden. Neem op tijd maatregelen en zoek steun in je organisatie. Zorg wel dat je blijft bewegen en neem als het nodig is een pijnstiller. Gaan de klachten echt niet over? Raadpleeg dan je huisarts!

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging als verpleegkundige of ken je iemand die op zoek is naar een nieuwe uitdaging? Neem dan contact met ons op of klik dan hier voor een volledig overzicht van onze vacatures.