Werken in Zwitserland

FlexMixWerken in het buitenlandWerken in Zwitserland

FAQ werken en wonen in Zwitserland

Waar ga ik wonen?

Vaak kun je gebruik maken van interne woonruimte (personeels-appartementen) of particuliere (zowel huur als koop) woonruimte in de directe nabijheid van de werkgever. Het is gebruikelijk dat kamers gestoffeerd en gemeubileerd worden verhuurd. Woonruimte is relatief duur en wonen in een stad is duurder dan in het buitengebied.

Wat is mijn salaris?

Het salaris van Verpleegkundigen, Artsen en Paramedici in Zwitserland is het hoogst, van Europa. Salarissen variëren, afhankelijk van opleiding, werkervaring, vervolgopleiding en kanton waar je werkt. Salarissen variëren, afhankelijk van opleiding, werkervaring, vervolgopleiding en kanton, tussen de CHF 5000,- (€ 4.600,-) en CHF 7500,- (€ 6.900,-). Het gaat hierbij om een richtlijn exclusief toelagen (nachtdiensten, weekenden, feestdagen en piketdiensten). Toeslagen kunnen oplopen tot een bedrag van CHF 500,- (€ 460,-) per maand

Ben ik verzekerd?

Ja, net als in Nederland zijn de normale sociale voorzieningen van toepassing (ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering). Tijdens het intakegesprek informeren we je over wetgeving en overige geldende regelingen.

Wat zijn de gemiddelde arbeidstijden?

De gemiddelde arbeidstijd bedraagt 40 tot 42 uur per week. Parttime werken kan in de meeste gevallen.

Hoe ziet het socialen leven eruit?

In de meeste ziekenhuizen werken veel expats. Zeker in het begin is dat fijn om je weg te vinden in je nieuwe omgeving. Zwitserland is het enige land in Europa waar je vanuit het stadse leven, bijv. in Zürich, Luzern of Basel, binnen een korte tijd de meest afgelegen en ongerepte plekjes kunt bereiken. Zo drink je vandaag bijvoorbeeld een cappuccino aan de oever van het Lago Maggiore, morgen wandel je op een hoge Alpentop. Je geniet van een groot cultureel aanbod, spectaculair natuurschoon en een bruisend uitgaansleven.

Wat kost het levensonderhoud gemiddeld?

De kosten voor het levensonderhoud liggen hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat de salarissen ook hoger zijn.

Wat is de duur van het contract?

De duur van de arbeidsovereenkomst verschilt per werkgever en varieert van één tot anderhalf jaar. Na deze periode wordt, bij goed functioneren, een verlenging aangeboden.

Schrijf je nu vrijblijvend in!