Werken in Zwitserland

Overweeg Zwitserland niet alleen voor kaasfondue, alpenmelkchocolade en skipistes tijdens een vakantie, maar ook als een potentiële werkbestemming als je op zoek bent naar een avontuur in het buitenland. Zwitserland biedt aantrekkelijke voordelen, waaronder een goed salaris, een gezonde balans tussen werk en privé, en een herkenbare werkcultuur.

Werken onder een aangename werkdruk

Zwitserland is een zeer aantrekkelijk land om te werken en te wonen. Zwitserland telt 300 ziekenhuizen en klinieken op 8 miljoen inwoners. In Nederland is de verhouding 100 ziekenhuizen op 16 miljoen inwoners. Hoewel er veel vacatures zijn, is de werkdruk toch lager dan in Nederland. Werk- en rusttijden worden strikt nageleefd. De Zwitserse ziekenhuizen zijn vrijwel allemaal erg modern ingericht en voorzien van de nieuwste apparatuur. De Zwitserse gezondheidszorg is een ‘exportproduct’ geworden, men komt vanuit de hele wereld naar Zwitserland voor behandelingen. Deze gezondheidszorg-forenzen komen vooral omdat in Zwitserland de patiënt echt centraal staat en er geen wachtlijsten zijn.

Waar kan ik in Zwitserland werken?

FlexMix heeft partnerschappen gesloten met tal van ziekenhuizen en privéklinieken, voornamelijk in het Duitstalige deel van Zwitserland. Dankzij ons uitgebreide netwerk van opdrachtgevers zijn we in staat om de ideale vacature voor jou te vinden. Je zult deel uitmaken van een internationaal team met collega’s van diverse nationaliteiten, wat het een uitstekende gelegenheid maakt om internationale werkervaring op te doen.

Voordelen van werken in Zwitserland

  • Hoogwaardige zorgcultuur
  • Uitstekend salaris
  • Zeer aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
  • Gunstig belastingklimaat
  • Door centrale ligging, goed bereikbaar met auto, vliegtuig en trein.

Recente vacatures

FAQ werken in Zwitserland

Wat is de duur van het contract?

De duur van de arbeidsovereenkomst verschilt per werkgever en varieert van één tot anderhalf jaar. Na deze periode wordt, bij goed functioneren, een verlenging aangeboden.

Wat kost het levensonderhoud gemiddeld?

De kosten voor het levensonderhoud liggen hoger dan in Nederland. Daar staat tegenover dat de salarissen ook hoger zijn.

Hoe ziet het socialen leven eruit?

In de meeste ziekenhuizen werken veel expats. Zeker in het begin is dat fijn om je weg te vinden in je nieuwe omgeving. Zwitserland is het enige land in Europa waar je vanuit het stadse leven, bijv. in Zürich, Luzern of Basel, binnen een korte tijd de meest afgelegen en ongerepte plekjes kunt bereiken. Zo drink je vandaag bijvoorbeeld een cappuccino aan de oever van het Lago Maggiore, morgen wandel je op een hoge Alpentop. Je geniet van een groot cultureel aanbod, spectaculair natuurschoon en een bruisend uitgaansleven.

Wat zijn de gemiddelde arbeidstijden?

De gemiddelde arbeidstijd bedraagt 40 tot 42 uur per week. Parttime werken kan in de meeste gevallen.

Ben ik verzekerd?

Ja, net als in Nederland zijn de normale sociale voorzieningen van toepassing (ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering). Tijdens het intakegesprek informeren we je over wetgeving en overige geldende regelingen.

Wat is mijn salaris?

Het salaris van Verpleegkundigen, Artsen en Paramedici in Zwitserland is het hoogst, van Europa. Salarissen variëren, afhankelijk van opleiding, werkervaring, vervolgopleiding en kanton waar je werkt. Salarissen variëren, afhankelijk van opleiding, werkervaring, vervolgopleiding en kanton, tussen de CHF 5000,- (€ 4.600,-) en CHF 7500,- (€ 6.900,-). Het gaat hierbij om een richtlijn exclusief toelagen (nachtdiensten, weekenden, feestdagen en piketdiensten). Toeslagen kunnen oplopen tot een bedrag van CHF 500,- (€ 460,-) per maand

Waar ga ik wonen?

Vaak kun je gebruik maken van interne woonruimte (personeels-appartementen) of particuliere (zowel huur als koop) woonruimte in de directe nabijheid van de werkgever. Het is gebruikelijk dat kamers gestoffeerd en gemeubileerd worden verhuurd. Woonruimte is relatief duur en wonen in een stad is duurder dan in het buitengebied.

Laat je gegevens achter en wij zoeken mee!